Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Er komt best wel wat kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. 
Om u te helpen met vragen die wij regelmatig krijgen hebben wij hieronder kort een samenvatting gemaakt:

Fiscale vragen over zonnepanelen

Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 1 januari 2023 zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen.

Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt door uw huishoudelijke apparaten. Als iemand jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan verbruikt, dan ontvangt hij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Vanaf 2023 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

Is het dan wel interessant om zonnepanelen te nemen?

Zeker!

Vanaf 2023 krijgt u minder geld voor de stroom die u teruglevert levert aan het net. Maar u kunt ook op andere manieren profiteren van uw zelf opgewekte stroom. Simpelweg door méér van uw eigen stroom te gebruiken, bijvoorbeeld door ’s middags (als de zon schijnt) uw wasmachine aan te zetten in plaats van ‘s nachts. Want elke kilowattuur die u zelf opwekt en gebruikt, hoef u uiteraard niet te kopen. Dat scheelt alweer 24 cent per kWh.
De btw op zonnepanelen is fiscaal aftrekbaar. Heel fijn want het levert u al snel een besparing op van ongeveer 21% op de aankoop én installatie. Schaft u zonnepanelen aan bij Nixwell, dan kunnen wij voor u het teruggaaf-traject overnemen, en wordt het grootste deel van uw betaalde BTW weer teruggevorderd.

U moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel een klein stukje BTW gaan betalen over de opgewekte stroom, maar dat is een te verwaarlozen bedrag.

De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat u niet hoeft te berekenen hoeveel kWh u precies heeft opgewekt en hoeveel BTW het hier betreft.

Nixwell kan u ondersteunen om de btw terug te vragen van de belasting.
Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren voor particulieren is onder andere de BTW aftrekbaar, zoals hierboven beschreven.

Verder zijn er voor andere lokale duurzame energie-initiatieven ook interessante regelingen om de aanschaf van zonnepanelen zeer interessant te maken:

- Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
- Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)
- Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
- Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Zonnepanelen opbrengst en installatie

Uiteraard wilt u weten wat uw panelen gaan opbrengen voorafgaande aan de installatie.

Hoeveel zonnepanelen precies per maand/jaar opleveren, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het totale geïnstalleerde vermogen, de ligging van het dak (windrichting & hellingshoek) en schaduw.

Als een adviseur van ons bij u langskomt nemen wij al deze factoren mee in ons advies, zodat u altijd weet wat uw opbrengst gaat worden.
Het is belangrijk voor u dat de zonnepanelen die u aanschaft op den duur zichzelf terug gaan verdienen. Na verloop van tijd hebben uw panelen zoveel elektriciteit opgewekt dat ze hun investering volledig hebben terugverdiend. Belangrijk is dan om te weten wat de opbrengst is van uw geïnstalleerde set.

Bij de berekening van terugverdientijd rekenen wij de volgende formule:

Prijs van installatie ex btw / (verwachte opwekvermogen * huidige stroomprijs) = terugverdientijd
Gelukkig zijn de meeste woningtypes geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen, zowel met schuine en platte daken als daken met meerdere hoeken/welvingen. Ook is het mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen als veldopstelling.

Als u twijfelt of uw situatie geschikt is voor een installatie, schroom niet om een Nixwell adviseur in te schakelen voor vrijblijvend advies.

Productvragen zonnepanelen

Nixwell is opgericht uit hobby en interesse voor het zelf opwekken van energie. Dit heeft zich in de beginjaren ook geuit door het zelf solderen en produceren van zonnepanelen, welke nog steeds in de showroom bij ons te bewonderen zijn.

Nixwell levert en monteert momenteel enkel en alleen panelen afkomstig uit de wereldwijde “Tier-1” lijst. Dit is een standaard wat kortgezegd inhoudt dat een merk een minimale productie zonnepanelen maakt per kwartaal, en aan minimaal 6 verschillende projecten heeft gewerkt van meer dan 1,5 Megawatt.

Verdere eisen van een Tier 1 zonnepaneel merk:

- Verticale integratie qua bedrijfsstructuur
- Investeert veel in research & development (R&D).
- De productie is volledig geautomatiseerd, zonder effect op de kwaliteit te hebben.
- Produceert al minimaal 5 jaar zonnepanelen.

Dit doen wij, zodat wij alleen werken met fabrikanten die kunnen staan voor hun lange garantieperiode, en wij zeker weten dat het kwaliteitsproducten zijn.

Glas-glas of Glas folie:
Ruimgezegd zijn er twee verschillende soorten zonepanelen qua bouw; glas-folie & glas-glas.

Waar glas-folie panelen een gemiddelde garantieperiode hebben van 12 tot 30 jaar, hebben glas-glas panelen vaak een hogere garantieperiode omdat deze panelen minder snel degraderen. De kwaliteit van glas-glas panelen ligt dus iets hoger dan glas-folie panelen.
Omdat dit wel een duurdere techniek is, is de prijs voor glas-glas zonnepanelen aanzienlijk hoger dan gangbare glas-folie zonnepanelen.

Polykristallijn of Monokristallijn:
Ook qua zonnecellen zijn er twee soorten technieken te benoemen; Polykristallijn & Monokristallijn.

Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. Deze techniek uit zich door de blauwe uitvoering, wat vaak wordt geassocieerd met “oudere” zonnepanelen.

Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben ook het hoogste rendement. Monokristallijne panelen zijn tegenwoordig de standaard bij het gros van installaties. Hieronder vindt u de twee soorten kleurvarianten van monokristallijne panelen.

Bij een alu-kleurig frame & witte backsheet spreken wij over een origineel of zwart-zilver zonnepaneel. Als het frame en de backsheet ook zwart is van het zonnepaneel, ziet u geen vakjes meer tussen de cellen en spreken we van een ‘all black’ of ‘full black’ zonnepaneel. Visueel heeft dit veelal de voorkeur.

Neem contact met ons op als u wilt weten welke panelen het best geschikt zijn voor u!
Bij het gebruik van zonnepanelen zijn omvormers noodzakelijk om de opgewekte energie in huis te kunnen gebruiken of te kunnen transporteren. Dit komt omdat zonnepanelen zonlicht omzetten in gelijkspanning, wat niet direct gebruikt kan worden door uw huishoudelijke apparaten die alleen werken op wisselspanning.
Als u zonnepanelen aanschaft heeft u dus altijd een omvormer nodig. Er zijn talloze verschillende omvormers verkrijgbaar. Welke soort omvormer u nodig heeft is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt hier namelijk op afgestemd.
Verder is het ook afhankelijk van uw ligging van het dak, en of het dak (deels) in de schaduw bevindt.
Hieronder kort een uitleg:

Serie-geschakelde stringomvormers
Bij een stringomvormer worden de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld. Deze strings/series worden vervolgends aangesloten op een omvormer, die zich veelal op zolder of in een garage bevindt. Vervolgens zet deze omvormer de gelijkspanning om in wisselspanning, die vervolgens wordt aangesloten op de meterkast.

Hierbij is de vuistregel dat het “minst-presterende” paneel telt, en dat signaal doorvertelt naar de rest van de panelen. Belangrijk is dus bij een serie-geschakeld systeem dat het dakvlak vrij is van meerdere vormen van beschaduwing, gezien dat uw opbrengst omlaag kan halen. Afhankelijk van de grootte van een systeem worden meer series toegepast. Het is dus goed mogelijk om op twee dakvlaken te werken met een string-ovormer, mits deze dus ook twee zogehete “MPPT trackers” heeft.

Het grootste voordeel van een stringomvormer is de prijs, gezien dit qua alle soorten omvormers de meest standaard / gangbare optie is. De kostprijs van een omvormer varieert wel vanwege de grootte van het systeem.

Serie-geschakelde stringomvormers met optimizers
Vaak wordt verteld dat een systeem met optimizers een parallel-geschakeld systeem is. Dat is incorrect.

Optimizers zijn compacte apparaatjes, die door wordden aangesloten op elk inividueel zonnepaneel, waardoor het “slimme” panelen worden. De power optimizers zorgen voor minder verlies en dus meer energieopbrengst bij beschaduwing of bevuiling. Bovendien controleren de power optimizers de prestaties van elk paneel en communiceren ze gegevens over de prestaties aan via een monitoring platform voor een duidelijk overzicht van de opbrengst.

Verder worden de panelen in serie met elkaar geschakeld, en zullen deze ook worden aangesloten op een omvormer in de woning.

Parralel-geschakelde omvormers of Micro-omvormers:
Micro-omvormers worden direct achter de zonnepanelen gemonteerd en één micro-omvormer wordt aangesloten op één, twee of maximaal vier zonnepanelen. Een groot voordeel is dat het systeem veel minder gevoelig is voor storingen of ongeregeldheden. Wanneer één omvormer niet goed functioneert, ligt niet meteen een deel of hele systeem stil, maar kunnen de andere micro-omvormers ongestoord verder gaan met het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kan het systeem makkelijk opgeschaald worden. Er kunnen dan extra panelen met nieuwe micro-omvormers geplaatst worden, zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn.

Bij de string-varianten kan het lastig zijn om extra zonnepanelen toe te voegen, aangezien deze omvormers gebonden zijn aan een maximaal vermogen.

Ook is de levensduur van micro-omvormers gemiddeld veel langer. Sommige fabrikanten geven zelfs een garantietermijn tot 25 jaar. Als laatste zorgen micro-omvormers ook voor een veiligere installatie. Omdat de stroom onder het paneel direct wordt omgezet naar wisselspanning, komen er geen hoge voltages meer uw woning in. Het enige “nadeel” van de micro-omvormers is de prijs. Ze zijn namelijk de duurste van de drie beschikbare opties.

Welke omvormer moet ik nemen?
Alle soorten omvormers hebben dus zijn voor-en-nadelen, Laat u vrijblijvend adviseren door een van onze adviseurs wat voor u de beste keuze kan zijn!
Net als bij alle andere elektronische producten die u aanschaft is er sprake van garantie. In onze offertes vermelden wij alle verschillende productgaranties waar u recht op heeft: Op de zonnepanelen; omvormers & montagematerialen.

Aanvullend zit er ook vermogensgarantie op onze zonnepanelen, en is van toepassing op de geleidelijke achteruitgang van de productie van werkende panelen. Gangbaar is een garantie op 85% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Maar hogere percentages of een langere termijn komen ook zeker voor.

U hoeft uw zonnepanelen niet apart te verzekeren. Zonnepanelen vallen namelijk onder de opstalverzekering. Het is wel een goed idee om uw verzekeraar te melden wanneer u zonnepanelen aan het huis toevoegt: de herbouwwaarde stijgt immers.

Overige vragen over zonnepanelen

Vaak krijgen wij de vraag of zonnepanelen ook schoongemaakt moeten worden, en het antwoord is ja. Zonnepanelen beschikken wel over glas dat door regenval zelfreinigend is. Toch kunt u na verloop van tijd bevuiling aantreffen op de panelen. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld bladeren, vogelpoep of door een laag stof. Hieronder een aantal speerpunten om uw installatie in topconditie te houden.

• Controleer de panelen een aantal keer per jaar op bevuiling;
• Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsjes bij het schoonmaken van uw panelen. Dit kan krassen achterlaten op het glas en de opbrengst beïnvloeden;
• Gebruik géén hogedrukreiniger of borstelmachine.
• Gebruik geen schoonmaakmiddel: reinig de panelen met een zachte doek of zachte borstel in combinatie met water.
• Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water (demi water) of regenwater. Dit laat minder sporen achter op de panelen door het ontbreken van kalk;
• Maak de panelen bij voorkeur schoon als het bewolkt is. Bij zonnig weer drogen de panelen te snel op en blijven er vlekken achter;
• Liggen de panelen hoog of kunt u er moeilijk bij komen? Maak dan gebruik van een telescopische wisser en spoel de panelen na met een tuinslang.
Als u stroom opwekt met zonnepanelen, hoeft u de energie niet op te slaan. Dat komt door de salderingsregeling. Dankzij die regeling neemt uw energieleverancier namelijk alle “overbodige” elektriciteit af die u produceert. Uw productie wordt vervolgens verrekend met de stroom die u zelf (op andere momenten) verbruikt. Voor de elektriciteit die u levert krijgt u dus precies dezelfde prijs per kWh als voor de elektriciteit die u afneemt. Door de afbouw van deze regeling vanaf 2023, wordt er steeds meer gekeken naar alternatieven.

Niet op elk bestaand systeem kan een accu worden aangesloten, vaak is een Hybride omvormer hiervoor nodig, of een installatie met micro-omvormers.

Helaas zijn ook de terugverdientijden van thuisbatterijen over het algemeen nu nog best lang. Meestal een stuk langer dan van de zonnepanelen zelf. Een investering in een thuisbatterij achten wij bij Nixwell voor nu nog niet noodzakelijk door de hoge prijs en laag rendement.

Mocht u interesse hebben in een thuisaccu, of benieuwd zijn naar de beschikbare/toekomstige mogelijkheden neem vooral contact op met onze adviseurs voor vrijblijvend advies.

    Kom met ons in contact!

    Heeft u een vraag of opmerking? Wij doen ons best u zo snel mogelijk te ondersteunen.

    Begin zelf uw eigen groene stroom op te wekken!

    Van A tot Z denken wij met onze klanten mee om zo veel mogelijk rendement te kunnen behalen.